neděle 2. února 2014

Mých 5 neoblíbenějších kaváren


Kdo mě znáte osobně, víte že jsem "kavárenský povaleč". Žiju po kavárnách. Miluju, když se u nějaké stolku zabydlím na dlouhé hodiny, z kabelky většinou postupně vytahuju všechny věci, které jsem si s sebou přinesla (knihy, laptop, skripta) a pomalu zapomenám na čas za zvuku uklidňujícícho společnského šramotu a vzdáleného cinkání porcelánu a kovových lžiček.

Miluju se položit do měkkého prosezeného gaučíku, na kterým při každým pohybu cítíte v zadku péra, a přes cigaretový dým pozorovat lidi kolem sebe. Přesto, moje neoblíbenější kavárny, jsou většinou nekuřácké (nebo mají alespoň nekuřácké části).


Café NONA

Miluju to tam! Díky obrovskému prostoru můžete zakotvit na pohodných polstrovaných křesílkách uprostřed nebo se nastěhovat k famózní prosklené stěně. 
Tímto „oknem“ koukáte totiž přímo na tramvajové zastávky u Národního divadla, vidíte Petřínskou rozhledu a rýsující se obrysy mostu, za kterými tušíte řeku. Ať tam přijdete v jakoukoli denní dobu, můžete sledovat mumraj pod sebou a tak je tohle místo absolutně nejlepší na tzv. koukání do blba, který já potřebuju více než často. 
Nejlepší ale je, že díky prosklené stěně je v kavárně přirozené denní světlo, ze kterého vás nebolí oči a tak je to tak ideální místo na učení – resp. na nakýblování se tam v 9 ráno a s odchody až po setmění, přičemž za vámi v průběhu dne chodí „návštěvy na kafíčko“.
Další výhodou je, že v NONĚ jsou všudepřítomné zásuvky na zapojení vašeho laptopu nebo k rychlému nabití „chytrého telefonu“, a když nejste zrovna v dosahu, obětavý personál vám v klidu přinese prodlužku. 
Pokud jste v centru a rychle nevíte, kam skáknout na oběd, berte tohle jako dokonalou příležitost. Můj tip: sendvič s tuňákem a salát s cizrnou napůl smíchaný se salátem sýrovým.
PS: heslo na Wifi 12345. :)


Kávovárna

Kávovárna, Štěpánská 61, Praha 1
Nejčastější místo, kde se kamarádkami pořádáme pravidelné srazy a kde se  pak překřikujeme, co se u které z nás stalo nového. Stěny Kávovárny si vyslechly všechno o našich bouřlivých rozchodech (i o těch méně bouřlivých), o zjištěných nevěrách, o proplakaných nocích ale i o nových láskách nebo o šťastných výročích. 
Absolutní hit této kavárny jsou její obrovské čokolády nebo ledové kávy – až 470 ml! V nekuřácké části se navíc pravidelně mění obrazy – dá se říci, že je to taková prodejní galerie.
PS: při objednávkách používejte kódy uvedené v nápojovém lístku, jinak Vám nebudou rozumět! :)



Řehoř Samsa

Knihkupectví a kavárna Řehoře Samsy, Vodičkova 30, Praha 1
Napůl kavárna a napůl knihkupectví v centru Prahy v pasáži Lucerna. Můžete si tu půjčit ke kafíčku knížku a v klidu si jí prolistovat, a zjistit, jestli vás zajímá natolik, abyste si jí koupili, nebo se do ní jednoduše začít přímo v kavárně. 
Při nákupu vám navíc bude knížka zabalena do speciálního samsonského papíru, jehož autorem je místní štamgasta a ilustrátor v jednom. Jsou zde navíc krásné mozaikové stolečky, ke kterým můžete nasměrovat pozornost kdykoli, když si s dotyčným před vámi už nebudete mít co říct – a nebude to vypadat divně nebo nespolečensky! 
Navíc malá srdeční záležitost – majitel Filip trávil nějaký čas v Luhačovicích, ze kterých si přivezl kladný vztah k Luhačovické bylinné -  je to jediný podnik v Praze, o kterém vím, že tam tuhle kořalku určitě mají. 
PS: jediná kavárna, kde mají (kromě bylinné) i fialkovou limonádu! :)


Friends Coffee House

Friends Coffee House, Palackého 7, Praha 1
Moje "pracovna". Místo kam vodím všechny studenty na doučování.
Friends Coffee House se skládá z více propojených místností, z nichž každá má svůj vlastní „účel“, ale vše je navrženo architektem tak, abyste se tu cítili jako doma. Můžete dokonce do kavárny poslat vlastní fotku, která časem přistane na zdi kavárny – jasný důkaz domáckého prostředí. 
Výjimečným prostředím se stává také díky velké prosklené zimní zahradě s renesanční fontánkou, která zároveň slouží jako prodejní galerie.  Zároveň je milé, že první stůl v zimní zahradě je skoro neustále vyhrazen pro dva majitele kavárny, kteří stálé návštěvníky (mě) vždycky zdraví. 
Ale je bohužel pravda, že za dobu, po kterou už tam chodím, se kavárna docela změnila – a ne moc k lepšímu. Z útulného prostředí trošku začíná být cítit trochu sterility. Už tam nejsou krásné staře popsané stolky, už se tam každé úterý dopoledne nepraží čerstvá káva přímo uprostřed kavárny, už se na černou tabuli nekreslí křídami a už jednotlivé fotky nemají každá svůj vlastní rámeček, ale jsou „nacpané“ do nepřehledné koláže.
Každopádně, pokud jste milovníci zmrzlinových nebo jogurtových shaků, tak si ty zdejší nemůžete nechat ujít!
PS: můžete si tu pronajmout i malou konferenční místnost pro vaše meetingy! :)



Dobrá trafika

Dobrá trafika, Újezd 37, Praha 1, nebo Korunní 42, Praha 1
Tahle kavárna má 2 pobočky - jednu najdete na Újezdě (přímo u zastávky Hellichova) a druhou na Vinohradech (naproti zastávce Šumavská).
Obě dvě kavárny jsou propojeny s trafikou. Když vejdete, tak byste ani neřekli, co se za průchodem označeným cedulkou „kavárna“ všechno skrývá. A obě kavárny mají ve vnitrobloku domu udělanou malebnou zahrádku, kam se ale většinou neupíchnete, protože jsou skoro pořád už obsazené. 
Osobně mám radši tu vinohradskou Dobrou trafiku, protože nejen, že tam je piano, ale zároveň tam chodí i lidi, kteří na něj umí hrát. Pak se můžete dočkat dokonalého kulturního zážitku. Navíc tu mají Wifi, kterou na Újezdě nemají (nebo aspoň neměli, když jsem tam naposledy byla). Tady jsem kdysi napsala svojí bakalářskou práci.
Vše je tam domácké (někdy až moc) a schází se tam samí zajímaví lidé (jak by řekly moje kamarádky „alternativní“ nebo „příliš intelektuální“. Při odchodu z kavárny obdržíte lísteček, který zaplatíte až v přední části – v trafice. 
PS: Dejte si svařený hruško-broskvový džus s hřebíčkem a se skořicí.


4 komentáře:

  1. Prima článek!
    Byla už jsem v Café NONA (ten výhled je fakt úžasný) a chystám se do Friends Coffee House... nicméně i ostatní vypadá hrozně lákavě. :) Já jsem si nově oblíbila kavárnu Monolok cafe, která je taky jen kousek od zastávky Šumavská.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je skvělý! :)
      Do Monoloku se zase chystám já. Už jsem o něm slyšela, ale ještě jsem se tam nedostala :(
      Třeba se tam potkáme! :)

      Janka

      Vymazat
  2. Tenhle mesic perlis, Jancii. Po 100 Tvych radostech a Spatne vlastnosti je to - pro me - Tvuj letosni nejlepsi clanek. Bavil me, poucil a rozesmal. A hlavne uvedomil o kavarnach, ktere znam treba jen z doslechu ci novin/magazinu.
    Nejvic se Ti povedla ta recenze o None. Je videt, ze patri k Tvym srdcovym zalezitostem.

    Tomcii

    OdpovědětVymazat
  3. Super tipy, postupně je musím všechny navštívit!

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)