sobota 21. prosince 2013

11 tipů, jak přežít vánoční stres

Všichni, kdo mě znáte, víte, že nemám ráda Vánoce. To ale neznamená, že se všemi možnými způsoby nesnažím si je nakonec užít. Letos jsem objevila pár zaručených typů, které budu asi praktikovat každý rok.. Aspoň minimální spokojenost zaručena!

1. První dárek kupte sobě! Kdo jiný vám může udělat něčím takovou radost jako vy sami? Vyšší level je, když pak dárek budete ukazovat ostatním, s tím, že jste ho od někoho dostali, a tím je vybudíte k větší aktivitě, aby tento dárek překonali. 

2. Dárky nakupujte jedině přes internet. Jakmile strčíte svůj nos do prvních dveří obchodního centra, celá nálada se vám zaručeně pokazí, ať už předtím byla jakákoli. Není nad to, sednout si do vypolstrovaného gaučíku kavárny, připojit se na wifi a v klidu si vše prohlídnout, prokonzultovat s online přáteli a objednat až po zralé úvaze. Vyzvedávat si balíčky osobně je už povoleno.

3. Neradi pečete vánoční cukroví? Nevadí! Letos jsem zjistila, že pokud připečete hned první plech, tak vás všichni budou od trouby držet co nejvzdáleněji. Nechápu, proč jsem na tohle nepřišla o 10 let dříve.

4. Kupte někomu knížku, o které víte, že si jí zaručeně budete chtít přečíst taky. Jediná možnost, jak se v předvánočním shonu donutit vypnout a udělat si chvilku na uklidňující šustění papíru, je když před sebou vidíte jasný deadline, kdy musíte knížku definitivně předat do správných rukou. 
5. Buďte na Vánoce krásní! „Odpočinkovému dnu“, ve kterém si dojdete na manikúru, ke kadeřnici a vše završíte spokojeným šlofíkem na kosmetickém lehátku, se prostě nic nemůžu vyrovnat. Navíc, pokud budete správně uklidnění, tak druhý den nebudete vůbec hysterčit, že vám přední vlasy nedosáhnou do culíku a musíte použít tisíc pinetek. 
6. Nevadí, když nesežene ty nejlepší dárky nebo aspoň takové, jaké jste si představovali. Obal je půlka dárku – takže když cokoli hezky zabalíte, obdarovaný bude mít mnohem větší radost, než kdyby to dostal v dárkové tašce s nápisem „všechno nejlepší k narozeninám“ (je úplně přirozené, že chcete využít ty taštičky, které už máte doma – není přece potřeba kupovat speciální vánoční). 
7. Pořiďte si na předvánoční období rýmu! Pak vám zaručeně nebudou vadit ulice páchnoucí rybinou nebo smradlaví bezdomovci v tramvajích a aspoň budete mít výmluvu na čtení knih – viz. bod 4. 
8. Dejte všem přesné instrukce, co si přejete. S kamarádkami jsme si letos poprvé přeposlaly seznamy drobností, které bychom uvítaly nebo se je chystáme v nejbližší době sami koupit – myslím, že tak spokojené z mých dárků jsem je ještě neviděla. Konečně trefa! 
9. Naopak nikomu nevymlouvejte výběr, pokud už pro vás má nějaký dárek vybraný. Pak se vám rozhodně nestane letošní trapně-vtipná (jak pro koho) historka, kdy se váš protějšek opatrně zeptá, jestli vybral správně (podle mojí reakce usuzuju, že už to nikdy v životě neudělá). Navíc pak totiž nebudete mít nutkání se o to podělit s kamarádkami a pořádně se do něho opřít a zkritizovat, přičemž vůbec netušíte, že ten samý dárek na vás čeká o metr dál pod stromkem. 
10. Ničím se nestresujte. Pusťte si vánoční pohádky - ty začínají televize vysílat už dlouho před Vánoci samotnými. V pohádkách vždycky všechno dopadne dobře – to vás uklidní. Nač mít špatnou náladu z toho, že v realitě to tak úplně nefungujte. Žijte prostě v pohádce! 
11. Vše jistí svařák! Pokud vám nepomohl ani jedna ze zmíněných rad, nezoufejte. Dojděte si na vánoční trhy a načerpejte atmosféru právě tam. Když se vám podaří vypít velké množství, zaručeně vám nebude ani zima a bude vás hřát jen dobrá nálada. Ideální doba pro návštěvu je po 11 hodině večer – přece nechcete dopustit, aby se vám v davu podařilo trochu svařáku vycmrndat a tím pádem by vaše nálada nebyla tak dobrá, jak by mohla být. 


2 komentáře:

  1. Nejdůležitější je nestresovat se. Za rok si stejně nikdo nebude pamatovat, jestli bylo napečeno a nalíčeno :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já nesouhlasím s číslem 2, obchody mám ráda a nekupování přes internet nesnáším a odmítám :))

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)