sobota 23. března 2013

Hodina Země

Dnes v noci se od 20.30 do 21.30 ponoří Česká republika do tmy. 

Hodina Země je celosvětový happening, který probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel, ať již veřejného osvětlení, nasvícení památky, štítu firmy, nebo vlastního obýváku. Připomíná závažnost probíhajících změn klimatu a je gestem těch, kteřím není stav našeho životního prostředí lhostejný. V ČR pořádá Ekologický institut Veronica (http://www.veronica.cz/hodinazeme/)

Od Eiffelovy věže v Paříži po Empire State Building v New Yorku, přes nejvyšší budovu světa Burdž Dubaj až po Šikmou věž v Pise a Karlův most. Sedmý ročník globálního happeningu Hodina Země se dnes uskuteční ve 154 zemích světa. Po boku více než 7000 světových měst se letos v Česku postaví přes 150 obcí a 130 firem. To vše jako inspirace k lepší ochraně životního prostředí, zejména řešení problematiky změny klimatu.

Hodina Země ve světě
Mezi památky, které zhasnou svá osvětlení, se zařadí Opera a Harbour Bridge v Sydney, mrakodrapy Tokyo Tower a Taipei 101, Velká čínská zeď, Stolová hora v Kapském městě, Šikmá věž v Pise, Socha Krista Spasitele v Rio de Janeiru, CN Tower v Torontu, bulvár Strip v Las Vegas, Times Square, Empire State Building a další.
Happeningu se zúčastní i nejmenší nezávislý stát světa s novým papežem Františkem. Duchovní domov více než miliardy katolíků po celém světě se rozhodl zapojit zhasnutím nejvýraznější dominanty Vatikánu – 136 metrů vysoké Baziliky svatého Petra.
Kampaň podporují např. nejlepší fotbalista planety Lionel Messi, supermodelka Miranda Kerr nebo herečky Isabel Lucas a Jessica Alba. Z hudební scény pak Coldplay, Sigur Rós nebo Kylie Minogue..
Hodina Země je ale mnohem víc než jen hodinovým symbolickým zhasnutím. Je sílícím hnutím poukazujícím na snahu o změnu. I proto má letošní ročník Hodiny Země podtitul „Změňte svůj svět“. Na základě loňské kampaně ruský parlament letos schválil nový zákon o ochraně moří. V Ugandě, kde je největším problémem odlesňování, si dali za cíl zasadit v rámci kampaně 500 000 stromů. V ČR Hodina Země podporuje kampaň Velká Výzva www.velkavyzva.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)