pondělí 18. února 2013

Zelený biograf: Z popelnice do lednice

Zítra, 19. února se v Utopii (Bělehradská 24, Praha 2) od 19 h promítá film Z popelnice do lednice. Vstup je zdarma.


Anotace:
Než se zelenina dostane z pole na váš talíř, nejméně polovina jí skončí na skládce. To znamená každé druhé rajče či hlávkový salát. Zní to neuvěřitelně, ale bohužel je tomu tak. Jen v zemích Evropské unie potká tento osud 90 milionů tun jídla ročně, což je dvojnásobek objemu potravy, která by stačila k nasycení všech hladovějících na světě. Nemluvě o tom, že zemědělství produkuje třetinu skleníkových plynů. Stačí se podívat do odpadních kontejnerů supermarketů či do nejbližší popelnice, abychom zjistili, v jak obrovské míře plýtváme jídlem.
Režisér Valentin Thurn předkládá ve svém snímku znepokojivá a alarmující fakta o našem vztahu k jídlu a zároveň hledá možnosti, jak tuto situaci zlepšit. Na příkladech „odpadkové potápěčky“ zachraňující vyhozené jídlo ze supermarketů, amerického antropologa, který založil komunitu lidí najímajících si konkrétního farmáře k pěstování zeleniny, a řady dalších ukazuje možné cesty, jak plýtvání potravinami zastavit. Pokud bychom ho omezili o polovinu, mělo by to na produkci skleníkových plynů podobný efekt, jako kdyby ze silnic zmizelo každé čtvrté auto.

Promítání filmu Z popelnice do lednice přinášíme ve spolupráci s filmovým festivalem Jeden svět.

Další info o projektech a články týkající se ochrany životního prostředí nalezente na mladizeleni.cz

1 komentář:

  1. V Bochumi jsou dvě holky, které obcházejí obchody se zeleninou a berou od nich tu ovadlou na vyhození. Udělají z nich polévku a tu pak rozdávají pak zadarmo na ulici.
    Bohužel jen málo lidí si jich od nich bere, ale jak už jsem na blog napsal, taky jsem si jednou z listů "pro králíky" jídlo udělal a dá se to opravdu jíst když to dobře ochutíš.

    OdpovědětVymazat

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)