sobota 22. prosince 2012

Mateo Dineen

Znáte ho?    ...    Já jsem o něm až do včerejšího večera vůbec neslyšela. 

Včera jsme měly totiž klasický "Vánoční" den s našim čtyřlístkem holek, během kterého jsem pak při rozbalování dárků dostala obyčejné průhledné desky a v nich na krásném křídovém papíře tuto modrou oblůdku - kresba se jmenuje "Something Other" a jejím autorem je právě Matt Dineen předívaný Mateo. Holky totiž nedávno byly na víkend v Berlíně a na trhu narazily na Matea a hned si vzpomněli na můj modrý obývák! 

Mateo pochází z Kalifornie, ale v roce 2003 se přestahoval do Berlína. Jeho díla většinou obsahují nějaké staré materiály, které najde na ulici nebo místních bleších trzích, které tímto způsobem recykluje. Z víček a poklopů od různých krabic, z beden od munice, z plechovek tabáku nebo z pouličních cedulí vytváří úplně jiný svět, který se zdá jakoby z jiné doby, a dává tak obrazu jiný rozměr.
Jeho roztomilá monstra odrážejí sami sebe zpátky na nás a tím nám nastavují zrcadlo. Některé "potvory" zobrazují jakousi zvědavost s nádechem neklidu, zatímco jiná monstra se zdají být zdánlivě zaskočená a další představují každodenní rutinu současného okamžiku. Každý obraz je úplně jiný, ale zdá se, že každý vypráví nějaký příběh a vyzývá tak člověka, aby si představil, co by mohlo v ději následovat.
Na první pohled se obrazy zdají jednotvárné a všední, když se na ně ale zadíváte, máte pocit, jakoby se kreatury pohybovali a vystupovali z papíru. Díky dokonalému vystínování máte pocit, že každá postava je plastická a zobrazena v 3D.
Kamarádka, od které jsem obraz dostala, si jeden také koupila a už ho má zarámovaný - v honosném černém rámu, který mu dodává důstojnost. (Říkala taky, že všechny obrazy, které byly ve stánku vystavené byly zarámované do velkých a starobylých rámů a vypadalo to skvěle). Vypadá to opravdu dokonale - jako by se postava za sklem opravdu pohybovala a chtěla vyskočit k nám do pokoje.

Na následujícím videu se můžete podívat, jak obrazy vznikají - jsou dokonalé. Původně jsem myslela, že jsou jen načrtnuté, naskenované do počítače a následně vybarvené a vystínované pomocí photoshopu (tak to dělá moje kamarádka), ale ve skutečnosti je všechno "v rukou" Matea.


A za závěr ještě malá umělcova galerie: (zdroj pro koláže: www.mateo-art.com)












1 komentář:

Prosím "anonymní" návštěvníky o podpis :)